Hormonale Disbalans

Hormonale Disbalans

In de 27 jaar dat ik als verloskundige werkzaam ben heb ik gemerkt dat de sleutel voor de oplossing van diverse klachten, tijdens de zwangerschap en na de bevalling, ligt bij het in balans brengen van de hormoonhuishouding..

Het langdurig gebruik van anticonceptiemiddelen speelt hierbij m.i. ook vaak een belangrijke rol. De orale anticonceptiepil is al decennia het meest voorgeschreven voorbehoedsmiddel en wordt ook, veelal aan jonge vrouwen, als medicijn voorgeschreven bij bv acné. De meeste vrouwen zijn zich niet bewust van de impact die dit heeft op (het in contact zijn met) hun oorspronkelijke menstruele cyclus. In onze cultuur is er weinig of geen bewustzijn meer aanwezig ten aanzien van de samenhang tussen menstruele cyclus en vrouwelijke kracht en intuïtie.                                                                          

Naast het langdurig gebruik van anticonceptiemiddelen zijn ook stress, ziekte en ons voedingspatroon van invloed op de hormoonbalans. Inmiddels is het steeds meer algemeen goed dat stress een impact heeft op ons lichaam en geest en dus ook de hormonale balans kan verstoren.                                                         

Vanuit de holistische visie is er een onderlinge samenhang en wisselwerking tussen de cellen, weefsels en organen. Bij ziekte treedt er een verstoring op; met name wanneer het die organen betreft die onze hormoonhuishouding bepalen, is dit van grote invloed.

Een eenzijdig voedingspatroon kan de hormoonhuishouding verstoren. Een passend en gevarieerd eetpatroon ondersteunt een gezonde hormoonbalans.

Mijn behandelingen zijn meestal gericht op de acute klachten tijdens zwangerschap, bevalling en het kraambed, waarbij ik altijd uitga van het totale individuele mensbeeld.

CONTACT

Marij Wijtenburg

Locaties in Alkmaar en Warmenhuizen of bij je thuis in de regio Alkmaar

telefoon

06-12697361