Stuitligging

Stuitligging

StuitliggingAan het einde van de zwangerschap ligt 3% van de baby’s in een stuitligging, met de billetjes richting het bekken van de moeder en het hoofdje boven in de buik.

Er is een kans dat de baby spontaan draait. Om de kans hiertoe zo optimaal mogelijk te maken wordt aangeraden om vanaf 34 weken RUST te nemen. Zwangerschapsverlof van 6 weken is dan ook zeker aan te bevelen. Door veel rust te nemen ontspant je baarmoeder meer en is er meer mogelijkheid voor de baby om zelf te draaien. Het geeft je baby letterlijk alle ruimte om te keren. 
Er zijn ook oefeningen die je zou kunnen doen om het draaien van je kindje te bevorderen. 

Behandelingsmogelijkheden bij stuitligging

 • Moxa

  moxaMoxa-therapie is een eeuwenoude behandelwijze met haar wortels in de traditionele Chinese Geneeskunde. Moxa is een andere benaming voor bijvoetskruid (Artemisia vulgaris). Van dit kruid wordt een moxa-stick gemaakt. Deze brandende moxa-stick wordt vlak boven de huis gehouden. De hitte voelt weldadig aan op de huid en kan energetische blokkades in de meridianen en acupunten verhelpen, waardoor de doorstroom van levensenergie in het lichaam wordt gestimuleerd.

  Moxa wordt ingezet om een baby, die in stuit, of dwars ligt, uit zichzelf te laten draaien. Bij een behandeling wordt er een acupunctuurpunt aan de buitenzijde van de kleine teen verwarmd. Moxa stimuleert vermoedelijk de bijnier en de hormonen die de bijn ier produceert, die op hun beurt het spierweefsel van de baarmoeder beïnvloeden. Daardoor zou het kindje beweeglijker worden en uiteindelijk draaien. Het beste is om rond de 33 weken zwangerschap met moxa-therapie te starten om zo de kans op een natuurlijke draaiing vóór 36 weken zwangerschap te vergroten.

  Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het effect van deze behandeling. Al deze onderzoeken hebben een aanzienlijk hoger percentage draaiingen van de baby aangetoond na een moxa-behandeling van de moeder. De kans op spontaan draaien is ongeveer 45%, na de behandeling met moxa neemt deze kans toe tot gemiddeld 75%, dus 30% meer.

 • Homeopathie

  Een homeopathisch middel geeft het lichaam een energetische prikkel, waardoor de kans groter wordt dat de baby meer gaat bewegen en dus kan draaien.

 • Versie

  Wanneer je kindje alsnog in stuit blijft liggen is er de mogelijkheid om de baby te ‘keren’. Een versie is het draaien van het kind met de handen aan de buitenkant van de buik van stuitligging naar hoofdligging. Als versiekundige mag ik deze handeling uitvoeren, dit doe ik sinds 2011 voor de regio Alkmaar. De versie vindt plaats in samenwerking met een echoscopiste van het Verloskundig Echocentrum Alkmaar (VEA). Een versie wordt vergoed door de Zorgverzekeraar vanuit het basispakket.

CONTACT

Marij Wijtenburg

Locaties in Alkmaar en Warmenhuizen of bij je thuis in de regio Alkmaar

telefoon

06-12697361